Export diensten


HAS Export: voor al uw vragen omtrent de export van voertuigen

Bij de export van uw auto, motor, aanhanger, caravan of vrachtwagen, wilt u dat alles goed wordt geregeld. Bij HAS export bent u aan het juiste adres. Door onze jarenlange ervaring in het exporteren van voertuigen binnen en buiten Europa kunnen wij u optimaal voorzien van verschillende exportdocumenten. Door onze geautomatiseerde systemen kunnen wij voor een snelle en efficiënte service zorgen. Wij verzekeren u dat onze online facilitering u voorziet van de correcte afhandeling en juiste documenten zoals:

1. Uitvoerverklaring
2. Uitvoerkenteken
3. Groene kaart verzekering

Om uw auto op een goede manier te exporteren, moet u een aantal stappen doorlopen. U neemt mee:

1. Uw volledige meest recente kentekenbewijs Deel I (IA)
2. Deel II (IB)
3. Kopie Deel III/Overschrijvingsbewijs (II)
4. De bijbehorende kentekenplaat/-platen
5. Origineel en geldig legitimatiebewijs

Uitvoerverklaring

De uitvoerverklaring is het belangrijkste document dat u nodig heeft als u een auto wilt exporteren. Dit is het bewijs dat uw voertuig officieel voor uitvoer is aangemeld in het kentekenregister. U bent dan niet langer aansprakelijk voor de voertuiggebonden verplichtingen. Met het verkrijgen van dit document vervalt de geldigheid van het kentekenbewijs en mag u met uw voertuig geen gebruik meer maken van de openbare weg, tenzij u een uitvoerkenteken aanvraagt. Om een uitvoerverklaring te verkrijgen, neemt u de volgende zaken mee naar onze vestiging:

  • Het volledige, meest recente kentekenbewijs Deel I (IA), Deel II(IB) en Kopie Deel III/ Overschrijvingsbewijs (II);
  • De bijbehorende kentekenplaat/-platen (GAIK plaat/ platen)
  • Origineel en geldig legitimatiebewijs koper.

Uitvoerkenteken
Wanneer een voor uitvoer/export aangemeld voertuig gebruik gaat maken van de openbare weg, ofwel rijdend naar het land van bestemming gaat, is een uitvoerkenteken benodigd. Bij de aanmelding voor export worden de Nederlandse kentekenplaten namelijk vernietigd. Het uitvoerkenteken is vervolgens 14 dagen geldig. U heeft dus 14 dagen de tijd om het voertuig al rijdende te transporteren naar het land van bestemming. Een uitvoerkenteken kan alleen worden verstrekt als het voertuig nog een geldige APK-keuring heeft. Mocht de vervaldatum van de APK eerder aflopen, dan is de APK-vervaldatum de vervaldatum van het uitvoerkenteken. De uitvoerkentekenplaat bestaat uit een witte kentekenplaat met zwarte cijfers en letters. Op het kenteken wordt eerst één cijfer, vervolgens twee letters gevolgd door een combinatie van drie letters of cijfers vermeld.

Groene kaart verzekering
Bij het exporteren van een voertuig moet u er rekening mee houden dat ook exportvoertuigen WA-verzekerd dienen te zijn. Dit kunt u doen middels de Groene Kaart verzekering. Deze kunt u bij ons afsluiten. Dit internationale verzekeringsbewijs heeft een WA dekking en is 14 dagen geldig. Om een Groene kaart te verkrijgen neemt u de volgende zaken mee:

  • Het kentekenbewijs, transitokenteken en/ of uitvoerkentekenbewijs
  • Legitimatiebewijs van de bestuurde

U kunt de volgende voertuigcategorieën verzekeren:
A.Personenauto <= 3500 kg
B. Motorrijwiel
C. Vrachtwagen > 3500 kg
E. Autobus > 3500 kg
F. Aanhangwagen of oplegger
AF. Personenauto + aanhangwagen
CF. Vrachtwagen + aanhangwagen